Ekonomi
20 maj, 2020

Fyra enkla sätt att tjäna pengar på börsen

Av webmaster

Tycker du det är obehagligt när det skakar på börsen? Håller du dig borta från aktieaffärer bara för att du är rädd att förlora alla pengar? Då tycker vi du ska tänka igenom det hela en gång till. Börsen är nämligen en utmärkt plats att placera sina pengar i det långa loppet.
Här är fyra tips på hur du snabbt kan lyckas med att spara på börsen!

1. Skapa en bred portfölj

Allt för många svenskar går i fällan och gör det största av alla misstag på börsen. De har bara en, två eller några få aktier. Ingen stor investerare som lyckats i längden har haft så få aktier. Risken är för stor. Går något snett i ett av bolagen så påverkar det aktieportföljens värde drastiskt.

Lösningen heter diversifiering. Skaffa minst 10 aktier. Gärna många fler. Då gör det inte så mycket ifall en av aktierna råkar ut för problem. Skulle en av tio aktier mot förmodan bli värdelös innebär det endast ett fall på tio procent i portföljen, allt annat lika.

2. Köp investmentbolag

Att ha investmentbolag i aktieportföljen har visat sig vara en enkel men lyckad metod att tjäna pengar på börsen. Ett investmentbolag är en aktie som köper aktier i andra bolag. De flesta investmentbolag har lyckats slå Stockholmsbörsens index. Orsaken är att de har en ledning som förstår sig på det där med aktier. De är proffs. Dessutom har de ofta ambitioner att påverka de bolag som de äger så att de utvecklas åt rätt håll. Det brukar löna sig för både investmentbolaget och för de aktier de äger.

Att köpa aktier i investmentbolag kan vara bra för vem som helst. Särskilt intressant är det om du tycker att det är svårt att välja aktier att satsa dina pengar på.

3. Köp tråkiga aktier

Om du vill välja aktier själv istället för att köpa investmentbolag är tipset att försöka hitta ganska tråkiga aktier. Orsaken är den att allt för många köper aktier i förhoppningsbolag. Då blir börsen mer som ett lotteri än som en pengamaskin. Tråkiga bolag är sådana som funnits på marknaden ett bra tag. De går med vinst och tuffar på ganska bra utan större överraskningar. För småspararen är denna typ av aktier ofta en mycket bättre affär än häftiga bolag på de mindre marknadsplatserna.

4. Var långsiktig

Slutligen vill vi uppmana att vara långsiktig. Mycket långstig. Köp aktier varje månad. Köp ännu mer aktier när börsen går dåligt. Sälj inte utan bygg på din aktieportfölj år ut och år in. Det kommer perioder då det känns motigt men fortsätter du bara att spara kommer du att märka att det lönar sig på sikt!