finans04
12 november, 2020

Vad ska man investera i?

Av webmaster

Vad ska man investera i egentligen? Möjligheterna är nästan oändliga så hur placerar man sina pengar på bästa sätt? Det finns förmodligen lika många svar på frågan som det finns aktieanalytiker och sparekonomer. Därför måste vi skrapa lite på ytan för att hitta svar som gäller både idag, i morgon och om tio år.

Sprid på riskerna

Innan vi går in på vad man ska investera i behövs en liten brasklapp. Vad du än väljer att satsa dina pengar på är det oerhört viktigt att du sprider på riskerna. Lägg inte alla äggen i en och samma korg!

Alla som lyckas med investeringar på sikt sprider på riskerna. Ändå är det lätt att glömma bort denna grundprincip. När en av investeringarna går som tåget är det lätt hänt att man satsar allt på en och samma häst för att bli rik. Gör inte det.

Du kan sprida på riskerna genom att:

 • Köpa olika tillgångsslag, t.ex. aktier, räntepapper, råvaror, investera i lån o.s.v. – de korrelerar ofta inte helt med varandra vilket är bra.
 • Göra olika placeringar inom samma tillgångsslag (t.ex. olika aktier) – minskar t.ex. bolagsrisken.
 • Investera i olika branscher – gör dig mindre känslig för hur det går för en viss bransch.
 • Investera på olika marknader – minskar marknadsrisken.
 • Investera i olika valutor – minskar valutarisken.

Ska du lyckas långsiktigt med investeringarna är det mycket viktigare att sprida på riskerna än att försöka hitta den bästa aktien.
Med det sagt – här är våra tips på vad man kan investera i:

Aktier

Att investera sina pengar på aktiemarknaden är något av det mest lönsamma man kan göra. De flesta börser brukar öka i värde med i snitt 8 till 12 procent per år. Vi talar då i snitt. Vissa år går börsen back 20 – 50 procent, men på sikt har det alltid lönat sig att spara i aktier på börsen.
Här är några tips för att lyckas med aktier:

 • Köp aktier som går med vinst: Glöm förhoppningsbolagen. Satsa dina pengar på stabila bolag som visat att de kan skapa ny vinst år efter år.
 • Köp utdelningsaktier: Ett sätt att sortera bort skräpaktier är genom att köpa utdelningsaktier. Leta efter bolag som delat ut en del av vinsten varje år under många år, gärna med höjda utdelningar då och då.
 • Köp investmentbolag: Om du inte vet vilka aktier du ska köpa kan det vara bra att investera i investmentbolag till att börja med. De investerar själva pengar i många olika aktier. Därmed får du en god riskspridning med några få aktier.
 • Använd en aktiescreener: Ett sätt att hitta bra aktier är genom att använda en aktiescreener. Då anger du kriterier som exempelvis direktavkastning, skuldsättningsgrad eller vinsttillväxt. Därefter visar aktiescreenern vilka aktier som matchar ditt urval.

Fonder

Tycker att det verkar jobbigt med aktier? Eller har du helt enkelt inte har tid att leta efter de bästa aktierna att köpa? Då är fonder ett bra val. En fond innehåller ett stort antal aktier. Det gör att du får mycket god riskspridning med några få fonder.
Om du köper fonder måste du se upp med förvaltningsavgiften. Den äter nämligen upp en stor del av vinsten om du inte passar dig. Välj hellre indexfonder. De är billigare (och ibland gratis, t.ex. Avanza Zero). Dessutom är det få aktivt förvaltade fonder som slår index i det långa loppet.
Det finns även räntefonder. De är bra för att sänka volatiliteten och risken i portföljen. I en långsiktig portfölj bör dock räntepapper endast utgöra en liten del.
Här är ett förslag på fördelning av fonder:

 • Globalfond: 30 %
 • Sverigefond: 30 %
 • Tillväxtmarknader: 20 %
 • Räntefond: 20 %

Lån

Att investera i lån är ett bra sätt att sprida på riskerna ytterligare. Det innebär att du lånar ut ditt kapital till privatpersoner eller företag via en peer to peer (P2P)-plattform, som t.ex. Lendify, BROCC, Kameo eller Mintos. Genom att investera i lån brukar det gå att få runt 5 – 7 procent ränta per år. Dessutom kommer pengarna in i takt med att lånen betalas tillbaks.

Du får olika ränta på pengarna beroende på vilken risk det är på lånet. Det finns alltid en risk att någon inte lyckas betala tillbaks lånet. Därför är det viktigt att investera i flera olika lån.

Råvaror

Det kan vara intressant att bredda portföljen och även ha en del råvaror. Guld är en populär ädelmetall att ha i portföljen. Det motverkar ofta de största svängningarna på börsen. Dessutom fungerar guld bra mot inflation. Även andra råvaror kan vara intressanta som inflationshedge, men det krävs en del kunskap för att veta vilka råvaror man ska investera i.