29 juli, 2021

Kreditkort som innebär cashback

Av webmaster

Precis som det låter är cashback pengar tillbaka när man handlar med sitt kreditkort. Det kan låta för bra för att vara sant, men många kreditkort har den stora fördelen att de ger belöning för de inköp som görs med kortet. Denna bonus kan sedan användas till att minska på kreditfakturan som kommer i slutet av månaden. På så sätt räcker pengarna till mer, och detta gäller särskilt vid köp hos kortutgivarens samarbetspartners. Beroende på vilken kortutgivaren är kan det finnas kreditkort som du kan tjäna cashback med för t.ex. resor, köp av bränsle eller vitvaror. Det finns också de kort som ger en generell belöning vid all konsumtion. Cashbacken är då oftast lägre, men det totala beloppet kan bli lika högt eftersom alla köp belönas.

Fyra saker att känna till om kreditkort som ger cashback

  • Kreditkorten kan faktiskt vara helt gratis att använda, men det finns också de som kostar pengar. Ibland kan årsavgiften vara värd att betala, men ibland blir det en onödig kostnad som minskar kortets lönsamhet.
  • För att få använda ett kreditkort ställs olika krav från kortutgivarna. Det kan t.ex. röra sig om att ha en viss årsinkomst, en fast anställning eller helt enkelt att ha åldern inne. Ofta är det en kombination av dessa. Denna begränsning finns för att kortutgivaren tar en risk då det inte är alla användare som kan betala tillbaka sin kredit.
  • Cashbacken kan fungera på lite olika sätt för olika kort. En del kortutgivare låter användaren själv välja om hen vill samla bonuspoäng att växla in mot t.ex. resor, eller om hen vill använda cashbacken direkt för att betala av på sin månadsfaktura. Ofta är poängen värda mer än vad cashbacken motsvarar, men det kan trots detta av olika skäl vara mer användbart för den enskilde att välja cashback.
  • Om man är rädd för att köpa för mycket med kreditkortet går det att sätta en spärr för hur mycket pengar man får lov att använda under en månad. Detta är ett tryggt sätt att få kontroll över hur stor kreditfakturan ska bli, och slippa obehagliga överraskningar. Många kortutgivare tillåter relativt höga köpbelopp, så det kan vara smart att själv dra en gräns för hur mycket man får lov att spendera.