17 december, 2021

Så tar du reda på ett rimligt guldpris för dina smycken

Av webmaster

Gillar du att köpa fina smycken eller har du kanske guldsaker som ligger och skräpar i en byrålåda? Oavsett varför du har köpt dessa värdesaker eller vem du har fått dem av kan du vilja sälja dem. Sannolikheten är nämligen stor att du är i större behov av pengar än värdefulla men inte särskilt användbara ting. Pengarna kan du dessutom disponera på det sätt som passar dig bäst för stunden. Så hur får man reda på vad som är ett rimligt guldpris för smyckena?

Googla fram priset och använd det som en tumregel

Du kan enkelt googla på sökordet guldpris för att ta reda på vilken kurs guldet står i just idag. Du får då reda på priset för guld per kilo respektive gram. Priset ligger generellt sett på någonstans i häraden kring 500 000 kr per kilo eller 500 kr per gram. Men det fluktuerar såklart från dag till dag och går ständigt upp eller ner.

Detta pris kan vara en bra indikator för att säkerställa att du får rimligt betalt för dina värdesaker i guld. Med det sagt varierar såklart priset beroende på hur rent guldet ifråga är. Det pris som du just har googlat fram gäller nämligen för helt rent guld, d.v.s. 24 karat. Om dina smycken eller andra värdesaker är mindre rena blir därmed priset lägre. Dessutom betalar köparna ofta lite mindre för tandguld än för andra varianter av denna ädelmetall.

Så säljer du dina smycken till ett juste guldpris

Vill du få några tips kring att sälja guldsmycken? För att du ska få ett juste guldpris för dina värdesaker kan du tänka på att:

  • Inte agera impulsivt.
    Titta noga på smyckena innan du säljer dem och ta hänsyn till sentimentala värden.
  • Få smyckena värderade.
    För att få en rättvisande prisbild bör du lämna in dina smycken för en värdering.
  • Var medveten om vad du har.
    Det är viktigt att du själv vet vad du faktiskt säljer. Många smycken som köps i Sverige innehåller till exempel 14, 18 eller 20 karats guld. Det är ovanligare med 24 karat.