21 februari, 2022

Spara mer pengar – vad ränta på ränta innebär!

Av webmaster

Med ränta på ränta effekten kan man möjliggöra högre avkastning eftersom man genererar ränta på sparade pengar. Man får alltså ränta på pengarna i kontot men även ränta på avkastning som tidigare inträtt. Det är ett smart sätt att spara pengar på och ett bra sätt att bygga upp ett sparkapital då det skapar möjlighet för pengar att växa snabbare. Med en hög räntesats ger också högre avkastning. Här finns info om vad ränta på ränta innebär.

Hur ränta på ränta fungerar

Att få ut högre avkastning via ränta på ränta effekten är som att generera en snöbollseffekt på sina pengar. Man startar med ett mindre kapital som sedan kan växa sig större och större under en längre period. Detta begrepp är en idé om att återinvestera vinst på aktier, värdepapper eller fonder, när man fått avkastning på sparandet ser man till att investera vinsten igen i stället för att ta ut vinsten. Efter varje år ökar avkastningen på räntan eftersom en återinvestering sker i form av ränta och varje år får du ränta på själva räntan.

Att påbörja en egen ränta på ränta-effekt

För att kunna utnyttja ränta på ränta effekten bör man följa olika parameter det är också viktigt att tänka långsiktigt då detta är en investering för framtiden och kräver tid. Ju mer tid man ger sparandet och såklart ju mer pengar man kan avsätta för sparandet desto högre kan ränta på ränta effekten bli. Innan man börjar spara behövs ett startkapital så den egna ekonomin inte blir ansträngd och det är bra att bestämma en månadssumma att sätta in på kontot. Två ytterligare parametrar som har betydelse är tid och ränta.

Formel för att räkna ut effekten

Det finns en formel för att kunna räkna ut hur mycket man kan förvänta sig i avkastning med ränta på ränta effekten – startkapital * sparräntan = nästa års kapital. Formeln kan se ut som: 10 000 * 1.01 ^ (månader) = avkastning. Om du har ett startkapital på 10 000 kronor och har en ränta på 1 % kan du räkna med att vinster blir kring 100 kronor på ett år, medan efter 12 år har du 11 268 kronor.

  • Ränta på ränta ger större avkastning ju mer tid man låter det växa
  • Inflation kan påverka sparandet och varierar år till år
  • Använd en kalkylator för att enkelt beräkna ränta på ränta
  • Sätt in pengar varje månad för att uppnå bästa förutsättningar