24 april, 2022

Jämför billån utifrån…

Av webmaster

Vad är viktigt att kontrollera, utöver ränta, om olika billån ska ställas mot varandra? Jämför billån utifrån dessa parametrar.

Krav på lägsta årsinkomst

För personer med låg årsinkomst är det en avgörande faktor att söka efter långivare som accepterar lägre inkomstnivåer än andra. En mycket vanlig nivå är inkomstkrav på minst 120 000 kr per år.

Accepterar betalningsanmärkningar

De flesta banker och långivare i Sverige ger inte lån till personer som har betalningsanmärkningar. De anser helt enkelt att det är för riskfyllt.
Samtidigt finns det långivare som ser till låntagarens hela personliga ekonomi och inte konsekvent nekar på grund av en betalningsanmärkning. En anmärkning som ligger kvar i 3 år och under den tiden kan personen ha förbättrat sin ekonomi avsevärt.

Den som jämför billån hos banker som accepterar anmärkningar kommer se att räntenivån är betydligt högre än hos de som inte accepterar anmärkningar. Men det beror helt enkelt på den förhöjda risken som banken tar.

Ränta – effektiv ränta

Jämför billån alltid utifrån den effektiva ränta som anges. Ett begrepp som lite förenklat anger totala summan som behöver betalas varje år på lånet (i procent). Det finns nämligen billån med låg ränta – men med höga andra kostnader. Det viktiga är att jämföra helheten, vilket sker genom att ställa de olika alternativens effektiva ränta mot varandra.

Kom ihåg att lånen måste vara på samma belopp och ha samma amorteringstid för att den effektiva räntan ska vara rättvis att använda för att jämföra korrekt.

Kapitalkostnad

Kapitalkostnad är ”total summa som betalas” utöver amortering. En person som lånar 10 000 kr och under löptiden betalar 12 500 kr har därmed en kapitalkostnad på 2 500 kr. Jämför billån utifrån kapitalkostnad för att enkelt se vilket som är billigast i längden.

Jämför billån utifrån säkerhet

Billån kan tecknas med och utan säkerhet. För personer som köper en ny bil från en bilhandlare öppnas därmed möjligheten att välja mellan dessa två låneformer.

  • Billån med säkerhet
    Dessa lån tecknas i regel via en bilförsäljare och vid köp av helt nya bilar, alternativt att bilen bara är något år gammal. Eftersom bilen är säkerhet för detta lån följer en hel del krav som måste uppfyllas. Exempelvis måste hela lånesumman återbetalas om bilen säljs, det kan finns krav på försäkring samt att amortering måste vara genomförd innan bilen når en viss ålder.
  • Bill utan säkerhet
    Dessa lån innebär en större flexibilitet för låntagaren. Detta eftersom det inte finns samma krav på bilens ålder, var den kan köpas, amorteringstid osv. Nackdelen är att räntesatsen brukar vara något högre än om säkerhet finns.