ekonomi02
18 september, 2019

Större lånebelopp

Av webmaster

För 600 000 kr kan du har råd med mycket, exempelvis en renovering, ett husköp (kontantinsats) och mycket mer. Att låna 600 000 kr är dock inget du bör göra hur som helst. Det är mycket pengar och allt ska betalas tillbaka. Men inte bara 600 000 kronor. Lånet kostar naturligtvis också, i ränta. Beroende på hur lång löptid du väljer för lånet kan du behöva betala runt 100 000 kronor bara i avgift. Men ibland behöver man pengarna direkt och kan inte vänta, då kan det vara smidigt. Det finns många banker som erbjuder privatlån på den här summan. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. För banken alltså. Vad som kännetecknar den här sortens lån är att räntan ofta är högre eftersom det blir som en säkerhet för banken.

Ränta och löptid

Banken vill naturligtvis att du ska betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt och ger dig därför bättre villkor för snabbare betalning. Ett exempel om du ska låna 600000 kronor och väljer en återbetalningstid på endast två år är att lånet kommer kosta dig 44 660 kronor i ränteavgift. Om du väljer att ta en löptid på sex år hamnar summan istället på 138 301 kronor. Om du behöver lång tid på dig att amortera, exempelvis 18 år, hamnar kostnaden på hela 463 473 kronor. Detta är naturligtvis viktigt att tänka på.

Ansök på rätt sätt

Du kan gå till banken och ansöka om ett lån, men oftast är det bäst att ansöka via en långivare som jämför många olika banker. Då ger du dig själv de bästa möjligheterna till en bra deal. Det finns mängder av sådana sidor på nätet. Fördelen är att det oftast endast utförs en kreditupplysning, trots att du jämför 30 olika lån från olika långivare. Det tar dessutom ingen tid, bara några minuter. Om du däremot själv går runt till olika banker för att jämföra lånelöften, krävs såväl tid som engagemang. Innan du ansöker om att få låna 600 000 kr kan det vara bra att fundera över vilken sorts lån som passar dig bäst. Privatlån, alltså lån utan säkerhet har i regel högre ränta än exempelvis ett bolån.